Nettisivujen tekeminen

Yksinkertaisten nettisivujen, kuten esimerkiksi kotisivujen tekeminen on nykyään helppoa ja nopeaa, sillä tarjolla on runsaasti vinkkejä ja erilaisia ilmaisohjelmia niiden tekoon. Nettisivujen tekoon kannattaa kuitenkin käyttää hieman aikaa ja energiaa, etenkin mikäli ne tulevat yrityksen käyttöön ja tavoitteena on edistää liiketoimintaa hankkimalla nettisivujen kautta lisää näkyvyyttä, asiakkaita ja lisäämällä myyntiä.

Nettisivun tärkeät ominaisuudet

Erityisen tärkeää on huomioida nettisivujen käyttäjäystävällisyys ja löydettävyys. Mikäli nettisivua on vaikea löytää esimerkiksi hakukoneilla, ei sen sisällölläkään ole juuri merkitystä. Netistä löytyy runsaasti tietoa hakukoneoptimoinnista (SEO) ja alkuun pääsee helposti yksinkertaisilla vinkeillä. Nettisivuja voi toki myös mainostaa perinteisin mainonnan keinon niiden löytämisen helpottamiseksi. Käyttäjäystävällisyys taas pitää sisällään muun muassa sivuilla navigointia helpottavan, selkeän rakenteen ja ylipäätään helppokäyttöisyyden. Tarvittavien tietojen tulisi olla vaivatta löydettävissä ja sisältö loogisesti kategorioituna. Mitä enemmän sivulla on toimintoja, sitä tärkeämpää on huomioida käytettävyys. Hyvä esimerkki selkeästä ja helppokäyttöisestä sivustosta on nettikasino Betsafen sivusto, josta asiakas löytää vaivatta haluamansa. Myöskään sivuston graafisen ulkonäön merkitystä ei tule väheksyä nettisivuja suunniteltaessa.

Työkalut

Mikäli nettisivujen teko tuntuu hankalalta, voi aina turvautua valmiisiin pohjiin. Tarjolla on myös runsaasti ohjelmia, jotka auttavat sivujen tekemisessä askel askeleelta. Kotisivujen teko onnistuu esimerkiksi yksinkertaisella Kotisivukoneella. Tämä kotimainen palvelu on erittäin helppokäyttöinen, ja sillä voi luoda näyttäviäkin sivuja nopeasti. Palvelu perustuu kuukausimaksuun, jonka suuruus vaihtelee riippuen siitä, onko kyseessä yksityinen käyttäjä vai yritys. Etenkin yksityiselle käyttäjälle palvelu on hyvin edullinen, mutta kotisivujen tekoon löytyy toki myös useita ilmaisohjelmia.

Jos ei kuitenkaan halua käyttää valmiita sivupohjia, voi sivuston rakentaa koodauskielen ja tyyliohjeiden avulla. Yleisin ja yksinkertaisin koodauskieli nettisivujen tekoon on HTML- kieli (HyperText Markup Language). Se ei ole varsinainen ohjelmointikieli, eli sillä ei voi tehdä ohjelmia vaan ainoastaan esittää sivujen rakenne sellaisena kuin halutaan. Sen perusteet on helppo opetella itsekseen, sillä netistä löytyy runsaasti ilmaista opetusmateriaalia HTML-koodaukseen. HTML-kielen kanssa voi käyttää CSS-tyyliohjeiden lajia (Cascading Style Sheets). Sen avulla määritellään HTML- kielellä rakennetun sivun ulkoasu.